top of page

MELANI BEAUTY OF THE MONTH

Oppdatert: 27. apr. 2022

Månedens MBM for januar er sprudlende, samfunnsengasjert og har fått en utrolig viktig stemme i kampen mot rasisme. Ida Evita de Leon jobber med flere prosjekter som omhandler rasisme, mangfold og psykisk helse.

Først og fremst, tusen takk for jobben og all innsats du legger ned.


- Takk for gode ord og for at dere ønsker å snakke med meg. Setter stor pris på arbeidet deres også, business er også anti-rasisme!


For de som ikke kjenner deg, hvem er Ida?


- Jeg er et evig vesen i en liten kropp, men er også en 33 år ung mor med viking- og afro-karibiske røtter. Jeg vokste opp på Grønland/Tøyen på 90 tallet og lærte tidlig at livet ikke hadde et fasitsvar med to streker under svaret. Oppveksten var fantastisk med mat, eventyr og perspektiver fra hele verden.

Fra tidlig av visste jeg at jeg ikke ville leve et A4 liv i boksen

20 årene har gått til å oppdra kiddo, utdannelse og lære meg nye ferdigheter som byr på frihet. 30 årene vil jeg si er helt amazing!


Hvordan har din bakgrunn vært med på å forme deg?


- Bakgrunnen min har gjort meg smidig, kreativ og løsningsorientert. Kunnskap og mangfoldige perspektiver har gjort meg rolig og grounded. Å få barn tidlig har vært en stor blessing og det har naturligvis preget livet mitt mye.


Hvordan startet samfunnsengasjementet ditt?


- Det startet allerede på ungdomsskolen. Avisartiklene og nyhetens portrettering av Grønland/Tøyen var noe jeg aldri forsto. Historiene de fortalte om oss - om meg, mine

venner og min familie matchet overhode ikke med erfaringen jeg hadde hver dag. Det gjorde meg tidlig bevisst på medienes makt, the art of telling stories og at kunnskap er makt.

Jeg ble opptatt av å finne og skape historier hvor jeg faktisk kjente meg selv igjen. Historier uten the "White gaze" (ref male gaze)

Du driver Black History Month Norway (BHMN) og hoster YLTV podcasten "utlendingsnemnda". Hva handler disse om og hvordan startet det?


- BHMN er et moderne nasjonsbyggingstiltak. Vi kaller oss selv moderne melaninrike Asbjørnsen og Moe. Asbjørnsen og Moe er kjent som folkeminne samlere og hadde en sentral plass i oppbyggingen av Norge. Vi bruker samme teknikk for å samle inn norsk-afrikanske historier for å bidra til en moderne nasjonsbygging. Utlendingsnemnda ble kjørt som et pilotprosjekt i samarbeid med YLTV under BHMN 2021 og det skal nå bli en egen podcast vi har fast. Den skal ta for seg flerkulturelle perspektiver og dilemmaer. Et eksempel på det kan være, "er det ok for to hvite å få en melaninrik spermdonor?".


Hvorfor er det viktig å ta et oppgjør mot rasisme?


- Vi må ta mer enn et oppgjør, vi må få til strukturelle endringer. Min oldemor måtte spørre sin ektemann om penger og fikk ikke lov til å jobbe. I dag er kvinner i Norge likestilte, så selv om en mann mener jeg hører til på kjøkkenet så kan han ikke holde meg der.

Rasismen i Norge holder melaninrike "på kjøkkenet"

Folk med fordommer har makten til å utøve fordommene sine. Mitt poeng er at jeg ikke bryr meg om du er sexist eller rasist så lenge du ikke har makt til å utøve de fordømmende fordommene dine. Norge har fått likestilling mellom kjønn, nå er det på tide med etnisk likestilling.


Hvilke positive endringer ser du i samfunnet?


- Jeg ser noe økt representasjon (håper det er faste ansettelser og ikke symbolsk), tilgang til informasjon og kunnskap via internett.


Hva er skjønnhet for deg?

Selvtillit, godt selvbilde og ro.

Hva er dine tanker rundt det å omfavne sitt eget utseende?


- For meg handler det om å akseptere seg selv og se på seg selv som noe mer en et utseende.

vi mennesker er så mye mer enn bare utseende.


Hvilke råd har du til melaninrike/minoriteter som ønsker å komme seg opp og frem?


- You need to learn your history to be able to shape your future. Bruk litt tid på å lære om røttene dine. Da kan du vokse høyt og stå stødig i all salgs vær. Når du er stødig kan du ta plass.

TA PLASS og stol på deg selv, vi har unike perspektiver og røtter

Ti slutt, hva er din go to sminke look?


- Jeg går som regel uten sminke. Men hvis jeg først tar på sminke så er det, røde lepper, eye liner, blush og highlight palette. Når det er karneval på Trinidad og Tobaga is GLAM and GLITTERS!

@idaevita
@blackhistorymonth_norway


0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page